Els centres de Maresme-Vallès ja han començat el programa de Primera Oportunitat adreçat als menors estrangers no acompanyats que han migrat sols en busca d’un futur millor. El projecte ofereix recursos i eines per millorar les habilitats comunicatives, conèixer el territori i realitzar una aproximació a diferents ocupacions. Actualment, els centres de Mataró i El Masnou han iniciat dos grups de Primera Oportunitat i, actualment, els i les joves estan aprenent, nocions bàsiques de la llengua catalana i castellana, els oficis, el funcionament de les xarxes de transport, punts emblemàtics del territori, normatives de l’espai o l’alfabetització digital, entre altres coses. També treballen l’ús del diàleg fent debats molt interessants sobre migració, cultura o racisme.

Es tracta d’un programa promogut des de l’Àrea d’Ocupació Juvenil del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en col·laboració amb la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania i la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència de la Generalitat de Catalunya i gestionada al Maresme-Vallès a per la Fundació Intermedia i la Fundació Main.